Bør du velge coaching eller terapi?
Til tross for områder med overlapping, er arbeidet og prosessene til psykologer og livscoacher ganske forskjellige. Jeg er livscoach, ikke terapeut. Det betyr i hovedsak at jeg hjelper folk med å oppnå konkrete resultater.


Jeg hjelper voksne med å nå deres personlige mål
, enten det er å finne indre ro, kjenne på mer livsglede i en travel hverdag, få bedre selvillit, føle mindre nervøsitet før et jobbintervju, eller veilede dem så de finner sin mening med livet – målene er mangfoldige.


En av de vanligste mytene om coaching er at det er terapi fra en person uten utanning. Men coaching er ikke terapi, det en egen tjeneste som er tilrettelagt for å hjelpe folk å nå bestemte mål som igjen vil gi dem bedre livskvalitet. Det finnes flere skoler som tilbyr utdanning som coach og man har også mulighet for å spesialisere seg på ulike områder.

Forskjeller mellom coacher og psykologer:

 

Å gå i terapi hos en psykolog er ofte, men ikke alltid, en langsiktig prosess der en klient samarbeider med helsepersonell for å diagnostisere og løse problematise tanker, atferdsproblemer, relasjonsproblemer, osv. I terapi tar man ofte utgangspunkt i adferd som stammer fra tidligere opplevelser og trauma. I den forstand fokuserer terapi på introspeksjon og analyse av fortiden, for å løse tidligere problemer for dermed å skape en bedre fremtid.

I livscoaching jobber man ofte kortsiktig og med en coach kan du avklare mål og identifisere hindringer og uhensiktsmessig atferd for å lage en personlig tilrettelagt plan for å oppnå konkrete resultater. En coach hjelper klienten med å ta ansvar og kontroll over livet sitt og avgjøre hva som konkret skal til for å oppnå konkrete mål. Coacher diagnostiserer ikke menneskene de jobber med, mens psykologer kan gi diagnoser slik at pasientene kan behandles klinisk.

Psykologer analyserer klientens fortid som et verktøy for å forstå nåværende atferd, mens coacher identifiserer og beskriver nåværende atferd slik at klienten kan få hjelp til å endre den, uavhengig av hvorfor problemet oppsto. I korte trekk kan man si at psykologer finner ut hvorfor visse atferdsmønstre oppstår, mens coacher jobber med hvordan klienten skal jobbe mot et mål.

Psykoterapi og livscoaching har en del fellestrekk. Uansett om du velger å jobbe med en coach eller psykolog, jobber begge for å gjøre det mulig for klienten å gjøre positive endringer i livet. Mens psykologer diagnostiserer og behandler fra et helseperspektiv, er det jo ikke slik at alle klienter er syke – mange friske mennesker søker tjenester fra både psykologer og coacher. Psykologer kan, i likhet med coacher, jobbe med spesifikke resultater i tankene, for eksempel hvordan klienten skal slutte med en problematisk oppførsel.

Bør du oppsøke psykolog eller coach?

 


La oss si at du skal bestige et høyt fjell. Du kan enten ansette en sherpa til ekspedisjonen din eller en lege. Hvilken du bør velge kommer an på hva som er mest nyttig for deg i din situasjon:

Hvis du er fysisk dårlig, vil ikke en sherpa være bra for deg. Du må ha en grunnleggende god helse før du kan klatre i det hele tatt. Hvis du er frisk og bare trenger noen som hjelper deg med kartlegging for å finne den beste ruta opp til toppen, er sherpaen det beste alternativet.

Som coach er jeg altså som en sherpa å regne og jeg kan hjelpe deg med å nå toppen. Jeg er med deg på veien som guide, men du må klatre selv.

Livscoaching er ikke en utvannet versjon av terapi. Det er en dynamisk disiplin designet for å inspirere mennesker til å oppnå bedre personlige resultater enn de tror er mulig! Sånn sett likner en coach mye på treneren til en idrettsutøver og det er også der yrkestittelen kommer fra – ‘coach’ betyr jo ‘trener’, men på norsk bruker vi ‘trener’ bare om fysiske utøvere.

Som coach tilbyr jeg samtaler over nettet, så det spiller ingen rolle hvor du bor. Gi deg selv en gave og bestill en gratis og uforpliktende prat med meg her:  https://calendly.com/taenprat/60min

Klem fra Bibi ❤️


Trenger du hjelp til å bearbeide traumer?

Du kan søke på nettet etter behandlere i nærheten av deg. Nedenfor er to steder som er kjent for å ha gode behandlingstilbud. Kontakt din fastlege som kan søke for deg.

Modum Bad, Vikersund: https://www.modum-bad.no/behandling/traume

Friskstiftelsen, Elverum: https://friskstiftelsen.no/psykisk-helsevern-elverum


Les flere artikler her.

 

Del denne siden:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter